Skrevet af eksperten og det helt madbesatte team bag denne hjemmeside, vores sociale kanaler og vores månedlige magasin.
Den danske kok Paul Cunningham er noget af en stjerne i sit adopterede hjem København, en by, der er en af Europas mest spændende foodie-destinationer.
Her er hans anbefalinger til, hvor du kan gå hen til morgenmad, hvor du kan shoppe mad, byens bedste smørrebrød, de hippeste barer og det ultimative inden for fine dining, samt nogle af de bedste steder at nyde græske retter.
Det var en hjertesag, snarere end noget kulinarisk, der først bragte mig til Danmark. For mere end 10 år siden blev jeg forelsket i Lene, en dansk pige, mens vi begge arbejdede i Storbritannien, og klar til eventyr fulgte jeg hende hjem.
På det tidspunkt drømte jeg aldrig om, at jeg skulle ende med at drive min egen Michelin-restaurant i en glaspavillon midt i Tivoli – et sted, der har været en institution i København siden 1843. Jeg kan stadig ikke tro min lykke, og jeg kan heller ikke forestille mig at bo andre steder. København er et fantastisk, fremsynet sted, hvor du kan spise ekstremt godt.
Det er kokkehimlen, som opsummeret af Derek Bulmer, chefinspektør for Michelin, der for nylig skrev, at København 'begynder at sætte et reelt præg på verdens gastronomiske landkort'.
Hvor skal man spise morgenmad i København
Danskerne er angiveligt den lykkeligste nation på jorden, og det afspejler sig helt sikkert i cafékulturen. Mit yndlingsstop for et wake-up call er en afdæmpet café – mere et glorificeret hul – der hedder Ricco's, der er meget besøgt af folk i musikbranchen.
Ricco' serverer gode lattes og har en gammeldags pladespiller og en stak LP'er. Jeg kan godt lide at sætte et gammelt Bowie-nummer på og planlægge min dag www.dinewiththedanes.dk.
I weekenden er jeg mere tilbøjelig til at spise en forkælende morgenmad på Lagkagehuset. Danskerne tager deres brød seriøst og Lagkagehuset er absolut et af de bedste bagerier. Den laver op til 25 forskellige deje hver morgen, og jeg er især vild med dens rugbrø: et mørkt rugbrød, som er fantastisk, når det laves til en typisk dansk sandwich med frikadeller og masser af syltet agurk.
De bager også traditionelle danske kager som kanelgifler, der er lavet af en tekage-agtig dej med smør, sukker og kanel. Jeg kan aldrig modstå en kartoffelkage, en chouxbolle fyldt med creme pâtissière og marcipan, derefter drysset med chokoladepulver, så det ligner en mudret spud.
Den bedste – men blandt de dyreste – kaffe i byen kan uden tvivl findes på Café Europa, der er tredobbelt vinder af verdensmesterskaberne i barista. På kolde dage er der tæpper til fortovsbordene på Højbro Plads.
Madshopping i København
Løgismose er en klassisk og stilfuld madhal, der sælger den eneste ægte originale danske ost, dansk rygeost, en frisk ung komælksost. Den er røget over havrestrå for at give den en karakteristisk stil og serveres sædvanligvis på rugbrø med radise, purløg, salt og peber. En anden specialitet, der kan købes i denne madhal, er krydderfedt: en gryde med smeltet, krydret svinefedt, blandet med friturestegte løg og traditionelt serveret med syltede sild på toppen. Det er en erhvervet smag, men en, der skal opleves.
Chokolade med marcipan er en meget skandinavisk kombination, og Peter Beier Chokolade har et imponerende sortiment. Du skal prøve fløedeboller – chokoladestammer med skumfidusagtigt fyld og marcipanbund. Jeg siger altid, at de er til mine sønner Valdemar på tre og Christian på otte, men jeg ender ofte med at spise dem selv.
Meyers Deli er udtænkt af tv-personligheden og den nye nordiske kulinariske pioner, Claus Meyer. Det ligger i kælderen i Københavns fornemste stormagasin, Magasin du Nord, og har lækre spiselige retter som æblebalsamico fra Meyers egne frugtplantager. Det er også et stilfuldt sted for et hurtigt måltid – varm grøn ærtesuppe med sprødt brød; grillet dansk lam med gulerodsrelish på ristet rug; Og kærnemælksdessert med røde frugter er alle gode.
Det bedste smørrebrø i København
Nogle gange er der ikke noget bedre end et helt igennem traditionelt dansk smørrebrød med et udvalg af smørrebrød.
Grøften, den første restaurant, der åbnede i Tivoli (en berømt gammel forlystelsespark og have), er uovertruffen – jeg tager altid besøgende med til København til frokost her. På et nyligt besøg hos min familie sad modellen Helena Christensen ved bordet ved siden af.
Jeg ender altid med at bestille alt for meget: Østersøsild, saltet og saltet med stjerneanis og spidskommen og serveret på rugbrø, er et must, ligesom sol over Gudhjem, der kan oversættes til 'sol over Guds hjem': syltede sild med æggeblomme, løg og purløg på rugbrø.
Alt serveres på den slags glasforme, som min bedstemor bragte frem ved særlige lejligheder, og det er stort set obligatorisk at drikke øl, og Aalborg Akvavit – en snaps med kommensmag – er stort set obligatorisk. Jeg har for nylig opdaget Aamann', en moderne smørrebrøcafé, som vandt en pris på Copenhagen Cooking Festival.
Smørrebrø består af traditionelle ideer med et moderne twist: vælg mellem svinebryst marineret med sursøde blommer; honning balsamicoeddike med forårsløg; eller islandske sild med marineret dildblomst, citron og creme fraiche. Der er et godt udvalg af delikatesseprodukter og min yndlingsbudding, rødgrød med fløde: en blanding af nænsomt kogte og purerede solbær, blåbær og jordbær med vanilje og citronskal, serveret med iskold mælk eller fløde.
Smushi på The Royal Café er også fantastisk – den er inspireret af sushi: mindre smørrebrød får en moderne smag som gravadlaks med et skud Akvavit og dildgelé; og svinekød med knitrende, krydret æble og hybenkompot.
Hvor kan man drikke te i København
Café Glyptoteket ligger i Ny Carlsberg Glyptotek, et vidunderligt kunstmuseum overfor Tivoli. Mette Blomsterberg, der driver det, er med rette kendt for sine kager. Jeg kan godt lide pistaciehalvmåner eller æble- og karamelkage.
La Glace er i mellemtiden en charmerende institution, der går tilbage til 1870. Det er ret gammeldags med borde med grønne marmorplader og et strejf af wienercaféen over sig. Kagerne er absurd overbærende – især den såkaldte Sportskage, der er en slags blanding af profiterole, karamel og fløde, og den danske te-specialitet kendt som Sarah Bernhardt – en lækker kombination af makron og chokoladetrøffel.
Fine restauranter i København
Selv de mest eksklusive restauranter i København er utroligt afslappede. Det er en forholdsvis lille by, og vi kokke plejer og inspirerer virkelig hinanden. Hjemme hos mig, The Paul (ingen tror mig, når jeg fortæller, at den er opkaldt efter den berømte arkitekt Poul Henningsen, der tegnede bygningen), er menuen funderet i en forpligtelse til sæsonens nordiske råvarer, såsom jomfruhummer fra Laesø og røget fyrreolivenolie.
Men selvom jeg elsker at innovere med de nyeste eksperimentelle kulinariske teknikker, kan jeg også godt lide min comfort food. Helt i den kulinariske fortrop er Noma, som nu har to Michelin-stjerner. Jeg har kendt og lavet mad sammen med kokken René Redzepi i årevis, og jeg synes, han har været rigtig dygtig til at skabe en ny slags nordisk køkken og købe råvarer fra Færøerne, Grønland og Island.
Kokken René Redzepi på hans to Michelin-stjernede Noma Jeg kom her til min sidste fødselsdag, og det var absolut perfektion. Mest mindeværdig var en ret kaldet 'grøntsagsmark' serveret på en varm sten: kartoffelpuré med små majroer, gulerødder og rødbeder drysset med urter og sødbrød, løg og kyllingegræs.
Kokken Bo Bech fra Restaurant Paustian er langt mere avantgarde end mig, kulinarisk set – ingen ny teknik er forbudt. Selv brødet er dramatisk anderledes – lange, mørke ruller af maltknækbrød serveret med et let karamelliseret brunt smør. Den bedste ret, jeg prøvede der for nylig, er braiseret islandsk lammehals med enebær, hyldebær og havtornpuré. Bo kan godt lide at arbejde alene i et åbent køkken midt i spisestuen, mens resten af hans team er i maskinrummet.
En anden favorit er Restaurant Prémisse, en hvælvet kælder, der engang var en del af Moltkes Palæ, i kongekvarteret. Rasmus Grønbechs madlavning eksploderer af smag, og han holder sig ikke tilbage for luksuriøse råvarer. Hans mest ekstraordinære ret er pattegrise braiseret i andefedt med knitrende og kaviarsauce. Det er så godt, at jeg ender med at slikke tallerkenen!
Mikrobryggerierne slår kæmpe igennem i København (alene i år er der lanceret 25 nye øl), og Nørrebro Bryghus laver spændende øl, der supplerer maden. Du kan også spise frokost og aftensmad i bryggeriets restaurant. Prøv foie gras ballotine marineret i King's County Brown Ale, serveret med syltede løg og figgy ruller, eller kulmule pocheret med ørredrogn, æg, agurk og krydderurter, serveret med smørbønnepuré og beurre blanc – fantastisk til Pacific Summer Ale.
Barer i København
K-bar er stedet, hvor alle i restaurationsbranchen kan lide at hænge ud. Den er ret lille og hyggelig, og cocktails er legendariske. Min favorit er passionsfrugten mojito.